Za zapach roślin konopi odpowiedzialne są substancje chemiczne zwane terpenami. Są one wytwarzane w trichomach, czyli gruczołach żywicznych znajdujących się na kwiatach konopi i przylegających do nich liściach, o kształcie przypominającym grzyby. 

Humulen to terpen, który odpowiada za drzewny, korzenny i ziemisty zapach konopi. Naturalnie występuje on również w imbirze, goździkach, bazylii czy szałwii. Ponadto jest jednym z  podstawowych terpenów znajdujących się w chmielu, co sprawia, że jest niezwykle istotny w procesie wytwarzania piwa. Tak jak inne terpeny, humulen jest metabolitem wtórnym w roślinach. Oznacza to, iż nie bierze on bezpośredniego udziału w ich wzroście, rozwoju czy rozmnażaniu. Chroni natomiast roślinę przed bakteriami i grzybami, a także wzmaga jej tolerancję na zmienne temperatury. 

 

Właściwości terapeutyczne humulenu

Humulen posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, dlatego też wzbudza zainteresowanie osób cierpiących na różne schorzenia. Najbardziej znanym efektem tego terpenu jest jego działanie przeciwnowotworowe, co jest świetną informacją w odniesieniu do teraźniejszej skali zachorowań na różnego rodzaju raka. 

Czasopismo Plant Medica przedstawiło wyniki badań nad przeciwnowotworowymi właściwościami oleju z jodły balsamicznej, w którym dowiedziono, iż humulen jest głównym przeciwnowotworowym składnikiem tego oleju. Z badań zawartych w artykule wynika, iż pochodne humulenu wywierają silny wpływ cytotoksyczny na linie komórek nowotworowych, co odbywa się ze względu na jego zdolność do indukowania wzrostu reaktywnych form tlenu (ROS). Może on uszkadzać strukturę komórkową, co jest idealnym mechanizmem w przypadku komórek nowotworowych. Na podstawie analiz stwierdzono ponadto, iż terpen ten jest znacznie mniej toksyczny dla zdrowych komórek niż dla komórek nowotworowych. 

Dzięki coraz większemu postępowi badań nad konopiami indyjskimi, poza kannabinoidami również terpeny i flawonoidy zyskują większe uznanie.